Welkom op 'Wie het schoentje past'

Carine Jans en Dirk Peumans

Shopmanagers

Carine Jans:

Ik werk sinds 1986 bij Euro Shoe als shopmanager van Avance Hasselt. Als shopmanager ben ik verantwoordelijk voor de goede werking van de winkel, de stock, het onderhoud, de verkoop, retours en het personeel. De grootste uitdaging is steeds om goede cijfers te halen. Dit doe je door zelf hard te werken en je te omringen met goed personeel en de hulp van familie.

Een dag in onze winkel is altijd te kort! We beginnen ’s ochtends met het poetsen van de winkel zodat om 10u alles pico bello is. De verkoop is dan al volop bezig en de klant gaat altijd voor natuurlijk. De leveringen worden zo snel mogelijk tussendoor uitgepakt en dadelijk in de winkel geplaatst door mijn man, die dat snel en goed doet! Zelf sta ik altijd in de winkel, dat hebben de klanten graag.

Ik werk graag voor Euro Shoe Group omdat ik het een boeiende job vind met veel variatie. Door de jaren heen heb ik veel bijgeleerd dankzij de ondersteuning van de mensen op de hoofdzetel. Je kan echt bewijzen wat je waard bent. Mijn zoon is in mijn voetsporen getreden en is ondertussen ook shopmanager van Avance in Leuven. We praten dan ook heel geregeld bij op een terrasje. Dat is genieten!

 

Dirk Peumans:

Als tiener deed ik vaak vakantiewerk bij Euro Shoe Group en mijn moeder is al meer dan 25 jaar succesvol shop manager van Avance Hasselt. Zo ben ik op zeer jonge leeftijd in contact gekomen met de schoenensector. Na mijn studies TEW heb ik enkele jaren in de financiële sector gewerkt tot ik op een bepaald moment de kans kreeg om Avance Leuven over te nemen. Ik heb deze unieke kans drie jaar geleden met beide handen gegrepen.

Als zelfstandig shop manager van Avance Leuven heb ik een uitdagende en veelzijdige job gevonden en zie ik mezelf eigenlijk als een mini-CEO. 

Die veelzijdigheid uit zich duidelijk in het uitgebreide takenpakket dat bestaat uit vier grote delen: stockbeheer, personeelsbeleid, administratie en uiteraard verkoop.

Het is belangrijk dat de stock perfect in orde is. Het ontvangen, controleren en verwerken van containers vol goederen vereist heel wat werkijver en punctualiteit. Een goede verkoop begint met een perfect georganiseerde stock. Als de stock niet perfect in orde is, is het onmogelijk om de steeds zeer ambitieuze verkoopscijfers te behalen. 

Daarnaast probeer ik het personeelsbestand zo goed mogelijk te optimaliseren. Ik besteed veel tijd aan het motiveren en aansturen van mijn verkoopsteam. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor zowel de verkoop als het op orde houden van de winkel en de stock. Het best krijg ik mijn team gemotiveerd door een aangename ludieke maar toch cijfergerichte sfeer te creëren. Het is voor mij een doel op zich dat alle medewerkers elke dag opnieuw met plezier komen ‘werken’. Deze mentaliteit heeft een onmiddellijke weerslag op de klanten en uiteindelijk ook op de verkoopscijfers. 

Als shop manager heb je een zelfstandig statuut bij Avance. Om fiscale redenen heb ik dan ook een vennootschap opgericht. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee maar tegelijkertijd ook heel wat administratie. Elk kwartaal zit ik met mijn boekhouder rond tafel om de verhouding tussen inkomsten en uitgaven te analyseren. Het onder controle houden van de personeelskosten blijkt dan steeds een belangrijk aandachtspunt.

Het belangrijkste is uiteraard de verkoop. Ik ben constant bezig met het beste uit mijn medewerkers te halen. Training on the job blijkt daarbij zeer nuttig te zijn. We zijn een hecht verkoopsteam dat elkaar corrigeert en bijstuurt. Zo proberen we het maximale uit ieder individu te halen. De klant verdient dat en krijgt bij ons een zeer uitgebreide service. Elke dag opnieuw zie ik dat klanten terugkeren en dikwijls complimenten hebben voor mijn team. Elke werkdag wordt het beoogde omzetcijfer gecommuniceerd en samen streven we naar dat doel. Een kleine beloning kan dan soms een extra motivator zijn.

Werken als shop manager bij Avance geeft je zeer veel voldoening indien je bereid bent elke dag het beste van jezelf te geven. Je hebt een grote verantwoordelijkheid voor je eigen shop maar geniet toch van een ruggensteun van een grotere groep. 

 

Terug naar alle getuigenissen